Откриване на фотоизложба „Пазител на традициите” в Центъра на ЮНЕСКО

Нови документи свързани с опазването на нематериалното културно наследство
16/01/2013
Годишно Общо събрание
01/03/2013

Откриване на фотоизложба „Пазител на традициите” в Центъра на ЮНЕСКО

Exhibition Guard of Traditions

Фотоизложба „Пазител на традициите”, посветена на красивите обичаи, кътчета и хора на България, ще бъде открита в понеделник, 11 февруари, от 11,30 часа в сградата на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО (София, ул. „Лъчезар Станчев”7). Експозицията се състои от 20 изключителни фотографии, спечелили награди от националния фотоконкурс „Пазител на традициите”2012.

Изложбата се открива в рамките на честванията на една година от създаването на центъра в България (20 февруари 2012 г.), и ще може да се види до 28 февруари 2013 г. Центърът бе открит от министъра на културата Вежди Рашидов и от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, заедно с министъра на външните работи Николай Младенов и председателя на БАН акад. Н. Съботинов и е първият по рода си в Европа, а в целия свят до момента има само пет такива – в Япония, Китай, Република Корея, Перу и Иран.

Пътуващата изложба „Пазител на традициите” е част от едноименната национална инициатива, която през 2013 г. ще се проведе за четвърта поредна година. „Пазител на традициите” са единствените у нас награди за хората, които работят за запазването на ценностите ни в областта на фолклора, занаятите, изобразителното изкуство и кулинарията. Избраните за изложбата снимки са най-добрите 20 от близо 600 фотографии, които участваха във фотоконкурса през 2012 г.

Повече за „Пазител на традициите”2013 можете да прочетете на следните два адреса:

www.pazitelnatradiciite.com;

http://www.facebook.com/pazitelnatradiciite?ref=hl

Организатори на изложбата:
Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 – www.ariz7.com