Честване на Международния ден на франкофонията и десетата годишнина на Конвенция 2003

Бистришките баби представят България на международен концерт в ЮНЕСКО
16/03/2013
Пътуваща изложбa „Представата за Балканите: Идентичности и памет през 19-ти век”
08/04/2013

Честване на Международния ден на франкофонията и десетата годишнина на Конвенция 2003

Celebrating Francophonie and the tenth anniversary of the UNESCO Convention (2003)

„Нематериалното наследство представя живите традиции, които разкриват идентичността на хората по света и насърчават зачитането на културното многообразие“, заяви Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на събитието на 18 март в централата на ЮНЕСКО в Париж, по повод честването на  Международния ден на франкофонията и десетата годишнина на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство (2003).

Концертът бе организиран по инициатива на Председателя на Групата на франкофонските държави в ЮНЕСКО, посланик Жан-Пиер Блекбърн, Постоянен представител на Канада.

Бистришките баби взеха участие в концерта, също така беше представена част от нематериалното културно наследство на Литва и Армения, вписани в Представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Това даде възможност за отразяване на богатството на тези култури, техните общи влияния и взаимодействия, предавани от поколение на поколение и способства за изграждане на тесни връзки между народите чрез историята.

Участието на Бистришките Баби в концерта се осъществи благодарение на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО в София (България) и Столична община и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.