Пътуваща изложбa „Представата за Балканите: Идентичности и памет през 19-ти век”

Честване на Международния ден на франкофонията и десетата годишнина на Конвенция 2003
19/03/2013
Международен фестивал на етноложките документални филми, Белград- Покана за представяне на филми
08/04/2013

Пътуваща изложбa „Представата за Балканите: Идентичности и памет през 19-ти век”

Travelling exhibit “Imagining the Balkans. Identities and Memory in the long 19th century”Пътуващата изложба  Представата за Балканите: Идентичности и памет през 19-ти век”, организирана по инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за наука и култура във Венеция със съдействието на Международния съвет на музеите (ICOM) и Международния комитет за обмен за изложби (ICEE) ще бъде открита днес- 8 април 2013 от 18ч в Националния музей на Словения в Любляна. Проектът предвижда съвместната изложба да бъде експонирана последователно във всички държави–участнички.

Пътуващата изложба ще бъде открита официално в словенската столица в присъствието на Генералния директор на ЮНЕСКО, Министъра на културата на Словения, Министри на културата на държави от югоизточна Европа и Президента на международния съвет на музеите. Церемонията по откриването съвпада със срещата на Съвета на министрите на културата от югоизточна Европа.

Изложбата е част от глобалната инициатива на ЮНЕСКО „Културата – мост за развитие”. За първи път национални исторически музеи от Югоизточна Европа /Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Гърция, Черна гора, Румъния, Сърбия, Словения и Македония и със съдействието на Германия/ обединяват усилията си, за да представят обща изложба, съставена от исторически експонати от техните колекции.