Международен фестивал на етнографския филм София 2013

Международен фестивал на етноложките документални филми, Белград- Покана за представяне на филми
08/04/2013
Стартира подготовката на обучителен семинар на национални експерти от Югозападна България
24/04/2013

Международен фестивал на етнографския филм 2013

International Festival of Ethnographic Film – Sofia 2013

През есента на 2013 г., Международният фестивал на етнографския филм ще се състои в своето четвърто издание, съобщиха организаторите. Събитието има за цел да бъде притегателно място за учени, изследователи, документалисти и студенти, работещи в полето на хуманитарните науки и визуалните изследвания, както и на всички, имащи интереси в тази област.

В програмата на МФЕФ 2013 ще бъдат представени около 20 филма, повечето заснети през последните две години, като акцентът е поставен върху българските продукции. Такива са „Разбърканите нишки” (2012) на доц. Веселка Тончева за областта Голо Бърдо в Албания, „Истински истории от Марди Гра” (2013) на документалиста Блага Димитрова, „Резерват Северозапад” (2012) на Пламен Николов и Николай Фенерски и др. Ще бъдат показани и резултатите от уъркшопа за документиране на устни традиции „Съхранявай и предай”, проведен от платформата Know-How Show-How през месец май 2013 на фестивала Goatmilk в Горна Бела речка.

Чуждите продукции са от Мексико, Боливия, Португалия, Танзания, Мароко, сред които и филмът на Елпида Скуфалу „Чух божия плач” (2012), разказващ за гръцките нестинари и шиитския празник Ашура, както и арменската лентата „Donkeymentary: Life Through the Eyes of a Donkey” (2012), представяща ежедневието в гр. Ламу (Кения) – „магарешката столица на Африка”, в която съжителстват 24 хил. души, 6 хил. магарета и 2 коли.

Важна част от изданието отново ще бъде панелът “Младежки визуални проекти”, в който студентите и младите учени ще представят своята работа. С това се цели подпомагането, развиването и популяризирането на етнографския филм, не само като тип документално кино, но и като метод, основен за дисциплините Етнология / Културна антропология.

Датите за провеждането на фестивала са 4 – 9 ноември 2013 г., а мястото е Конферентна зала на Софийски университет „Свети Климент Охридски”. МФЕФ се организира от Сдружение за културни инициативи в партньорство с Академично етноложко сдружение, катедра Етнология при СУ „Св. Климент Охридски” и подкрепата на Студентски съвет на СУ „Св. Климент Охридски”, Университетски комплекс по хуманитаристика “Алма Матер”, Университетско издателство и печатница при Софийски университет и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН. Медийни партньори на фестивала са Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”, сп. The Explorer и онлайн платформите Kulturbench.com и Akademika.bg.

Международен фестивал на етнографския филм 2013

Каталог на фестивала