Демонстрация на кулинарни специалитети „Кухнята на Балканите”

Конкурс за заемане на длъжността „Изпълнителен директор” /срок до 9 септември/
15/05/2013
Седмата годишна регионална среща на експертите по нематериално културно наследство се проведе в София
29/05/2013

Демонстрация на кулинарни специалитети „Кухнята на Балканите”

Демонстрацията на кулинарни специалитети „Кухнята на Балканите” се осъществява под знака на честванията на десетата годишнина от приемането на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство 2003 г.

Събитието за първа година е част от програмата на международния фолклорен фестивала „Между три планини“ и се реализира от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в страните от Югоизточна Европа под егидата  на ЮНЕСКО, съвместно с продуцентска къща „Едита Груп” и Община Банско.

Демонстрацията на кулинарни специалитети се проведе на 25 май (събота) и 26 май (неделя) от 10.30ч на площад „ Никола Вапцаров” в Банско и в нея се включиха по двама представители от Сърбия, Бивша югославска република Македония, Гърция, Турция и България, които приготвиха на живо типични за Балканския регион ястия. Също така на разположение на зрителите бяха информационни материали, отнасящи се до традиционната кухня, интересни факти и рецепти.

Представителите от Турция представиха типичните за тяхната кухня сладкарски изделия-  баклави и тулумби. Сръбските кулинари, в лицето на майстор Миро, демонстрираха начините за приготвяне на сръбската скара. Гърците от своя страна приготвиха специалитети (хапки, Гръцка салата и др.) под надслов „Здравословно хранене”, за каквато се счита Средиземноморската диета. Две жени от Банско, нагледно разточиха тесто за местния специалитет „кукурини”, пеейки народни песни. След представянето на всички страни и начините за приготвянето на изброените балкански храни, гостите на града имаха възможност да опитат от тях.  За участниците в „Балканската кухна” бяха приготвени и раздадени грамоти.

Събитието стана обект на голям зрителски интерес от страна на жителите на града и гостите на фестивала.

Тази инициатива даде възможност на участниците във фестивала, както и на гостите на града да се запознаят с кулинарните традиции на балканските държави и да им се насладят. Участието на Регионалния център на ЮНЕСКО в този фестивал цели популяризирането на културните традиции на балканските държави.