Участие на Регионалния център в XXII Международен фестивал на етноложки филми в Белград

(ENGLISH) Appointment opportunity: Recruitment of Executive Director
01/08/2013
Приносът на аудиовизуалните продукции в опазването на нематериалното културно наследство
09/09/2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Участие на Регионалния център в XXII издание на Международния фестивал на етноложки филми в Белград

За първи път в рамките на XXII Международен фестивал на етноложки филми се проведе  кръгла маса на тема „Приносът на аудиовизуалните продукции в опазването на нематериалното културно наследство”. Тя бе организирана по идея и с участието на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО в гр. София (България), Регионално бюро на ЮНЕСКО за наука и култура в гр. Венеция, (Италия) и Етнографски музей в гр. Белград (Сърбия). В дискусията взеха участие експерти в областта на визуалната антропология и нематериалното културно наследство от България, Сърбия, Хърватия, Бивша югославска република Македония, Словения, Черна гора, Белгия и Китай.

Обсъдени бяха  предизвикателствата в опазването на нематериалното културно наследство и обменени опит и добри практики за създаването на обща мултинационална аудиовизуална продукция, която да допринесе за опазването и популяризирането на това наследство.

Регионалният център взе активно участие в дискусиите като насочи вниманието на участниците към планирания в рамките на неговата програма за 2013 г. съвместен с Регионалното бюро на ЮНЕСКО за наука и култура, аудиовизуален проект, представящ нематериалното културно наследство на страните от Югоизточна Европа. Представените идеи от участниците във форума ще допринесат за неговото успешно, съдържателно и практическо реализиране.

По инициатива на Регионалния център в края на фестивалната програма на 8 октомври, се връчи специална награда от името на Центъра за филм, който най-добре представя нематериалното културно наследство като стимул за творците, работещи в областта на етнографския документален филм за по-съдържателно вникване в проблематиката на нематериалното културно наследство и обективно отразяване на неговото състояние към момента на заснемането, както и за неговото популяризиране. След селекция, журито в състав: Tамара Николич-Берич, етнолог, Божидар Зечевич, филмолог, Ливо Ниглас, етнолог и сценарист, присъди наградата на японския филм Yo Yoko (в превод „добра храна”, режисьор Даисуке Бундо). Тя бе връчена от представителя на БАН в Управителния съвет на Регионалния център, доц д-р Йоана Спасова-Дикова, научен секретар на БАН на направлениe „Културно-историческо наследство и национална идентичност”. Наградата бе получена от културното аташе на Японското посолство в Белград г-н Юкиро Омори.

Международен фестивал на етноложки филм, Белград

Трейлър на филма „Yo Yoko“