8-ма сесия на Междуправителствения комитет по опазване на нематериалното културно наследство

I-ви етап от конкурса за Изпълнителен директор
15/10/2013
Провеждане на занятия по НКН в София Център
01/12/2013

8-ма сесия на Междуправителствения комитет по опазване на нематериалното културно наследство

Осмата сесия на Междуправителствения комитет по опазване на нематериалното културно наследство ще се проведе от 2 декември (понеделник) до 7 декември (събота) 2013 г. в Баку, Азербайджан.

Междуправителственият комитет по опазване на нематериалното културно наследство, наричан по-долу „Комитет“ заседава веднъж годишно. Броят на държавите-членки на Комитета, е  24, както следва: Албания, Азербайджан, Белгия, Бразилия, Буркина Фасо, Гренада, Гърция, Египет, Индонезия, Испания, Китай, Киргизстан, Латвия, Мадагаскар, Мароко, Намибия, Никарагуа, Нигерия, Перу, Република Чехия, Тунис, Уганда, Уругвай и Япония.

Oсмата сесия ще бъде председателствана от г-н Абулфас Гараев, министър на културата и туризма на Република Азербайджан. По време на сесията ще бъдат разгледани следните досиета, представени от държавите-страни:

  • 10 доклада на държавите-страни относно прилагането на Конвенцията 2003: Белгия, България, Камбоджа, Кот д’Ивоар, Етиопия, Унгария, Мадагаскар, Оман, Сенегал и Турция. Докладът на България може да бъде намерен тук.
  • 1 доклад на Бразилия относно актуалното състояние на вписан елемент в Списъка на нематериално културно наследство, което се нуждае от спешна помощ.
  • 2 предложения за вписване в Регистъра на добрите практики.
  • 1 заявка за международна помощ за сума над 25 000 щатски долара.
  • 31 номинации за вписвания в Представителния списък за нематериално културно наследство на човечеството.

Сесията на Комитета ще бъде съпроводена от различни чествания по случай десетата годишнина на Конвенция 2003. Предвидена е и културна програма за участниците в края на сесията.

Повече информация: Проект за дневен редЮНЕСКО8.COMFiles under treatment