Изложба „Багри от вековете: Старинни шевици от Софийско”

Втора световна среща на категория 2 центрове за нематериално културно наследство в Баку, Азербайджан
08/12/2013
Нарастване на посещенията на страницата на ЮНЕСКО за НКН от 2011 до 2013 г.
05/01/2014

 Изложба „Багри от вековете: Старинни шевици от Софийско”

fae29a821b17c49c1860ebcbc31420b2

 Концепция и дизайн: проф. Кирил Гогов

Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКO отбелязва 10-тата годишнина на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО (2003) с изложба на шевици от Софийския регион-„Багри от вековете:Старинни шевици от Софийско”.

Подбрани са шевици от края на ХІХ и началото на ХХ в., които са притежание на Музея за история на София. Те са дело на женските домашни занаяти, а някои от тях са части от традиционното облекло. Изложбата цели да представи богатото наследство от шевици, характерни за Софийския регион. Съхраняваните в Музея за история на София разнообразни образци от поли, ръкави на женски и мъжки ризи, пешкири, забрадки и ръкавици към горните женски дрехи, ще представят характерните за региона колорит и орнаментика.

Събитието бе официално открито на 12 декември от 11 ч от столичния кмет Йорданка Фандъкова, която поздрави участниците и гостите на изложбата. Последва и поздравление от Бистришките баби, вписани в Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство.

Изложбата ще бъде експонирана в периода от 12 до 28 декември 2013 г. в сградата на ул. Париж №1 в София и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.

UNESCO share your activities