Осмата годишна среща на експертната мрежа по нематериалното културно наследство от Югоизточна Европа – заключения и презентации онлайн

Фестивал на Чипровския килим – 2 май, град Чипровци
28/04/2014
План за дейност 2014 на Регионален Център София
28/05/2014

Засилване на регионалното сътрудничество

в областта на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа

На 15 и 16 май 2014 г. в град Лимасол се проведе Осмата годишна среща на експерти по нематериално културно наследство от Югоизточна Европа на тема „Нематериалното културно наследство и образованието: опит, добри практики и поуки“. Организатори на срещата тази година бяха Министерството на образованието и културата на Република Кипър и Кипърската Национална комисия за ЮНЕСКО, в сътрудничество с Регионалното бюро на ЮНЕСКО за наука и култура в Европа със седалище във Венеция (Италия).

Срещата се организира всяка година като първата от поредицата е през месец юни 2007 г. в Арбанаси (България), следвана от срещата през май 2008 г. в Сафранболу (Турция), през април 2009 в Загреб (Хърватия), през май 2010 в Ръмнику-Вълчеа (Румъния), през май 2011 в Белград (Сърбия), през май 2012 в Атина (Гърция), а миналата година Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО бе неин домакин в град София (България).  Тема на последната среща беше „Нематериално културно наследство-нови стратегии за устойчиво развитие, туризъм и партньорства”. (Декларацията София 2013)

Дискусиите бяха структурирани в три основни направления:

  • Напредък в прилагането на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство (2003), постигнат в страните от Югоизточна Европа;
  • Интегрирането на нематериалното културно наследство във формални и неформални образователни програми и системи;
  • Регионално сътрудничество в областта на обученията и изграждането на капацитет в рамките на глобална стратегия на ЮНЕСКО за изграждане на капацитет.

В срещата взеха участие представители на министерствата на културата от следните държави: Албания, Босна и Херцеговина, България, БЮР Македония, Гърция, Кипър, Молдова, Румъния, Сърбия, Словения, Турция, Хърватска, Черна гора, както и представители от Италия, Унгария и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Преобладаваща част от участниците бяха представители на Министерства на културата, както и Националните комисии за ЮНЕСКО, изследователски институти и центрове от Югоизточна Европа.

Полезни връзки:

Заключения и презентации на участниците в срещата

Европейското регионално бюро на ЮНЕСКО за наука и култура във Венеция, Италия (БРЕСЧЕ)