Нови елементи в Световната листа на нематериалното културно наследство
28/11/2014
Весели празници!
23/12/2014

Кметът на София Йорданка Фандъкова и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова откриха на 1 декември 2014 г. експозиция на детски рисунки от Югоизточна Европа „Приказният свят на легенди, митове и сказания от моя роден край“. Изложбата се организира от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО с любезното съдействие на Столична община.

Точно на Деня на детето – 1 юни тази година, Регионалният център обяви конкурс за деца на възраст между 8-14 години от Югоизточна Европа, чиято цел бе да провокира младото поколение да сподели чрез рисунки виждането и отношението си към наследените традиции от родители и близки. Конкурсът предизвика голям интерес както за български, така и за чуждестранни участници, които изпращаха активно свои творби през цялото лято. На специализирано жури в състав проф. Ивайло Мирчев, проф. Андрей Даниел, Александра Гогова и гл. ас. д-р Яна Гергова се падна нелеката задача да направи селекция и да излъчи четирима победители и шест допълнителни поощрителни награди.

В деня на откриването на изложбата бяха връчени първите четири награди за най-добри рисунки на деца от България, Армения и Словения, както следва:

  • Г-жа Ирина Бокова връчи I-ва награда на Ивона-Сияна Станева (8 г.) от гр. Попово  (България) с рисунка „Моми танцуват копаница”;
  • Г-жа Йорданка Фандъкова връчи II-ра награда на Lily Manyan (12 г.) от Ереван (Армения) с рисунка “Ara beautiful and Shamiram”;
  • Г-н Симеон Сакскобургготски връчи трета награда №1 на Eva Druzinec (10 г.) от Словения с рисунка “The coat of-arms of Skgja Loka”;
  • Проф. Андрей Даниел връчи трета награда №2 на Monika Melkonyan (8 г.) от Ереван (Армения) с рисунка “David of Sassoun”.

Също така г-жа Бокова връчи приза “Град на киното” на кмета на град София Йорданка Фандъкова и по този начин София стана новият град в мрежата на ЮНЕСКО “Творчески градове”, съобщава сайтът на организацията.

Столичният кмет благодари на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за високото признание за творческия потенциал и възможностите на града. Още тя благодари на директора на Регионалния Център на ЮНЕСКО в София за работата в сътрудничество, на обсерваторията по икономика на културата за екипната работа и на представителите на творческите и филмови среди.

Част от речта на Изпълнителния директор на Регионалния Център в деня на откриването на изложбата:

“Ваши Превъзходителства,
Уважаеми Дами и Господа,
Скъпи деца,
Колеги и приятели,

Какъв прекрасен 1 декември ни е събрал всички тук, в тази красива сграда на Столична Община, която бе любезно предоставена на Регионален Център за опазване на нематериалното културно наследство в  Югоизточна Европа  под егидата на ЮНЕСКО, да покаже изложба от произведения на деца от 8-14 годишна възраст от страни от Югоизточна Европа под наслов „Приказният свят на легенди, митове и сказания от моя роден край” и да връчи награди на отличените.Всички ние, и децата- творци и участници, днес заедно живеем в една истинска приказка от багри,  благи вести и коледно настроение, мигове, за които даже не сме и предполагали,че могат да се случат, и които биха могли да се превърнат в бъдеще, в една легенда и сказание за днешните наши деца и внуци, за младите столичани и творци.Скъпи деца,Децата на България, децата на света са нашето бъдеще,нашата надежда и нашата вяра за един още по –добър, красив, мирен и достоен свят!Запомнете, че заедно –можете!Както днес всички се убеждаваме, в партньорството е силата ни!Благодарим сърдечно на уважавания кмет на София за съпричастността и сътрудничеството на Столична община за нашата проява!Благодарим още веднъж на госпожа Ирина Бокова за присъствието й, което значи много за нас!Благодаря на екипа на Регионален център,който успява да върши чудеса!Благодарим на високо професионалното жури за доброволния и прецизен труд за оценяване на творбите!Благодарим на партньорството на сдружение „Духовно огледало” и госпожа Таня Костадинова за участието с прекрасно изписания от таланливи деца Иконостас,обиколил света и свети места и който по един духовен начин допълва нашата изложба, както и прекрасната изява на малките им таланти в програмата ни! Благодарим на младите таланти от читалище „Николай Хайтов” – София за участието им в програмата.Благодарим на артистите от фондация „Огнен театър” за великолепното Коледно шоу!

Обявявам изложбата за открита!
Добре дошли и заповядайте.”

Мима Стоилова-Николова, Изпълнителен директор, 01/12/2014 г.

Повече информация за конкурса