11-ти Национален събор на българското народно творчество 7-9 август 2015 г. в гр. Копривщица, България
20/07/2015
Кръгла маса на тема „70 години ЮНЕСКО – мир чрез образование, наука и култура”
28/07/2015

Община Велико Търново и Фондация „Международни Фолклорни Фестивали” организират от 18-ти до 25-ти юли 2015 г.

18-ти Международен Фолклорен Фестивал ВЕЛИКО ТЪРНОВО® 2015
18 – 25 юли 2015

 

Международният Фолклорен Фестивал Велико Търново се организира от Фондация „Международни Фолклорни Фестивали” и Община В. Търново на територията на гр. Велико Търново и съседни области. Фестивалът е удостоен със статут „Фестивал на CIOFF” (CIOFF Международен Съвет на Организаторите на Фестивали за Фолклор и Традиционни Изкуства).
Фестивалът е най-мащабното събитие от този род на Балканите. За изминалите седeмнадесет години на сцените на фестивала се представиха 239 ансамбъла от 98 страни от 5 континента пяха и танцуваха 204български състава. Пред повече от 510 000 зрители бяха изнесени над 510 концерта.
Всички концерти се провеждат на открито в Летен театър в парк Марно поле, като в рамките на фестивалната програма са залегнали 20 концерта в градовете Велико Търново, Разград, Трявна, Тутракан, Поморие, Несебър, Шумен, Ловеч и други градове в областта и страната.
Фестивалът се утвърди като най-мащабното фолклорни събитие в Източна Европа с участие на професионални ансамбли от всички континенти.
На 25 юли 2015 г. в рамките на програмата на фестивала ще се проведе научна конференция на тема „Народният танц като елемент на традиционната култура“, която се организира от НС на CIOFF® България и Министерство на културата, съвместно с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и е под Патронажа на Национална комисия на Република България за ЮНЕСКО.

 

За повече информация: Фейсбук група на събитието

Снимки: Фейсбук група на събитието