МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЛОГО ЗА ЦЕНТЪРА ЗА НЕМАТЕРИАЛНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В ИРАН
04/08/2015
11-ти Национален събор на българското народно творчество в гр. Копривщица – обновена
13/08/2015
Кръгла маса
„70 години ЮНЕСКО- мир чрез образование, наука и култура”
На 8 август 2015 г, в Националния Дворец на Културата, София, България се проведе  кръгла маса на тема „70 г. ЮНЕСКО – мир чрез образование, наука и култура“.

На тази среща присъстваха представители на Секретариата на ЮНЕСКО, на правителствени и неправителствени национални и международни организации, на учени, преподаватели и изтъкнати експерти в областта на културата и образованието. Участниците обсъдиха модерната визия, ролята и новаторските подходи на ЮНЕСКО, допринесли за промяната на света за постигане на истински диалог и разбирателство в областта на образованието, науката, културата и комуникациите.

Откриването на кръглата маса  направи г-жа Мария Донска, Главен секретар на националната комисия на ЮНЕСКО за България. Тя благодари за съвместните усилия на Фондация „Созопол“, Регионалния Център за опазване на нематериално културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Националния Дворец на Културата за организирането на това събитие, което ще бъде отбелязано, като едно от значимите за честванията на 70-годишнината на ЮНЕСКО у нас. Напомни, че 70 години след края на втората световна война , светът не е станал по-сигурно място и насилието е навсякъде.

Встъпителни речи направиха: г-н Мирослав Боршош, Директор на Национален Дворец на Културата; г-н Ерик Фалт, Заместник генерален директор на ЮНЕСКО; г-н Венцислав Велев, Началник отдел „Регионални дейности“ в Министерство на културата; г-жа Мюйессер Солак, Началник на политически кабинет на министъра на образованието и науката; г-н Тодор Чобанов, зам.кмет на град София. Всички те се обединиха около идеята, че в програмата за по-добро бъдеще на човечеството и по-конкретно опазване на мира трябва да бъдат насърчавани развитието на образованието, културата и науката, както и опазване на световното културно наследство.

Директорът на Регионалният Център за опазване на нематериално културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – г-н Христо Ангеличин приветства гостите и припомни значението и функцията на Регионалния Център за региона. Същевременно изрази задоволство от разширяване обхвата на Центъра и заяви намерение за неговото участие в бъдещи инициативи на регионално и международно ниво.

В модула за нематериално културно наследство на тема „Живи човешки съкровища“ участваха дългогодишни деятели на ЮНЕСКО, международни гости, експерти от знакови български институции. От страна на Регионалния Център присъстваха от представители от Румъния и БЮР Македония: Акад. Сабина Испас, директор на румънския Институт за етнология и фолклористика и г-жа Ивона Татарчевска, съветник по нематериално културно наследство в Министерство на културата на БЮР Македония. Те взеха участие и на фестивала в Копривщица предходния ден.

Още за кръглата маса
XI Национален събор на българското народно творчество