Успешно проведен семинара в Тирана, Албания
24/09/2015
XXIV Международен Фестивал на Етноложкия Филм
06/10/2015

Честване на 20-годишния юбилей на фондация „Балканика”

 Международната литературна фондация „Балканика” е създадена през 1995 година. Нейни учредители са издателства от 7 балкански държави – България, Гърция, Турция, Сърбия, БЮР Македония, Румъния, Албания. През 2015 г. се навършват две десетилетия от създаването й, което ще се отбележи със следната интересна програма, подкрепена от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО:

Изложба в Столичната градска библиотека – 1- 7октомври, Откриване на 01-10 от 18:00 часа.

Представя цветни фотоси от 18 автори на художествена фотография от балканските страни под надслов: Какво ни нашепва водата?

Прожекция в Дом на киното, 3 октомври, 13:00 часа.

Прожекция на черногорската комедия „Местният вампир” от афиша на ежегодния кинофестивал на филми от Югозападна Европа See a Paris, провеждан в столицата на Франция с партньорството на фондация „Балканика”.

Кръгла маса в Съюза на архитектите, 4 октомври, 14:00 часа.

Тема: Митове, предания, устни разкази и легенди в балканската литература.

Тържествена церемония за връчването на литературната награда на балканските народи „Балканика”

Наградата „Балканика“ е международна литературна награда за писатели от Балканите. Официалната церемония по връчването на Наградата ще се състои на 4 октомври, неделя, от 19.00 часа, в зала 6 на НДК.

Председател на международното жури е американския професор и известен славист Андрю Вахтел, президент на Централния Средноазиатски Американски университет.

Творбите на номинираните за наградата автори се превеждат на всички балкански езици, а също и на френски и английски език, за да бъдат прочетени от общото жури, в което членува по един представител на всяка балканска страна. За първи път наградата е връчена през 1997 г. в Охрид на сръбския писател Давид Албахари за романа „Стръв“.

За повече информация: Каталог Балканика