20-годишен юбилей на фондация „Балканика”
01/10/2015
Кръгла маса на тема: „Националните култури на Балканите: част от едно цяло”
12/11/2015

24-ят Международен Фестивал на Етноложкия Филм ще се проведе в периода 6-11 октомври, в Белград, Сърбия, организиран от Етнографския музей в Белград.

На Фестивала ще се представят документални филми по темата за етнология и антропология, за чийто подбор отговаря специална комисия. Основна цел е да се даде възможност на авторите  да покажат своя индивидуален подход върху научните изследвания и принос в областта на етнологията и антропологията. Списък на филмите участващи в програмата може да видите тук, както и на специалната програма  и програмата на Фестивал плюс.

24th International Festival of Ethnological Film front    24th International Festival of Ethnological Film sadrzaj

Сред филмите в програмата на Фестивала ще бъде прожектиран „Ковачът“, Сърбия 37′, 2013 с режисьорИгор Цицмил и сценарист Владимир Перич, който разказва за времената, когато ралата и конските каруци са били част от ежедневието и в почти всяко село в област Срем е имало ковачи. Славко Црнобрня, наречен Буджа, към момента е единственият ковач в село Мартинци и региона. Той няма чирак, на когото да предаде занаята, за да се съхрани знанието на стария майстор. Филмът показва отношението на ковача към живота в залеза на житейския му път, неговите спомени и надежди. Филмът беше представен също така на петото издание на Международен фестивал на етнографския филм (МФЕФ), което беше подкрепено от Регионалния Център в София.