На 12 декември в София ще бъде официално открит Международен форум, посветен на 70-тата годишнина от създаването на ЮНЕСКО

Младежки конкурс „Опознай и сподели живото наследство на България” Регламент
11/12/2015
Осигуряване на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж при служебни пътувания на Регионален център София
13/12/2015
На 12 декември в София ще бъде официално открит Международен форум, посветен
на 70-тата годишнина от създаването на ЮНЕСКО

 

На 12 декември от 14:30 ч. в Гранд хотел София в столицата ще бъде официално открит Международен форум, посветен на 70-тата годишнина от създаването на ЮНЕСКО. Международният форум е организиран от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Министерството на културата, Националната комисия на Р.България за ЮНЕСКО, Българската академия на науките и Университета по библиотекознание и информационни технологии. Темата на Форума е: „Приносът на държавите членки на ЮНЕСКО от Югоизточна Европа за разпространение и прилагане на конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 г. (12-13 декември 2015 г)”. С това събитие приключват и поредицата от инициативи, организирани през тази година по повод на 70-годишния юбилей на световната организация.

Форумът ще бъде открит лично от Генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова. В него ще вземат участие и представители на Бюрото на ЮНЕСКО за култура – БРЕСЧЕ, експерти от страните от Югоизточна Европа, учени от България, дипломати.

Преди официалното начало на двудневния Форум на 12 декември (събота) от 13:30 часа участниците и гостите на събитието ще имат възможността да съпреживеят народния празник „Сурва” пред Народния театър в столицата. По този начин България приветства включването на този празник, традиционен за Пернишкия регион, в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Решението за това бе взето миналата седмица на сесия на Междуправителствения комитет за нематериалното културно наследство в Намибия. С вписването на „Сурва” България има вече четири елемента в Представителния списък, наред с Бистришките баби, нестинарството и традицията на килимарството в Чипровци.

През първия ден на Форума г-жа Ирина Бокова ще връчи официално сертификата за Традицията на килимарството в Чипровци на кмета на града. Генералният директор ще отличи и победителите в Националния младежки конкурс за представяне на българските елементи и обекти в представителните списъци на ЮНЕСКО за нематериално и материално и природно културно наследство, посветен на 70-годишнината на Организацията.

На 13 декември (неделя) ще се проведе научната част от Форума в два панела: 1) предприети действия от страните в ЮИЕ за прилагане на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 г. и 2) ролята на локалните общности в опазването на нематериалното културно наследство. Заседанията на панелите ще се проведат в БАН и в УниБИТ.

Програма