Осигуряване на хотелско настаняване в страната и чужбина
13/12/2015
Откриване на Международен форум посветен на 70-годишнината на ЮНЕСКО
17/12/2015

Десетата сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство се проведе в Кънтри Клуб Ризорт във Виндхук (Намибия) от 30 ноември до 4 декември 2015. Тази сесия на Комитета беше предшествана от церемонията по откриването, която се организира от страната домакин на 29 ноември 2015 г. (неделя) в 17:00ч. Както е обичайно, форумът на неправителствените организации се проведе в навечерието на тази сесия, между 09:30ч и 16:00 ч. на 29-ти ноември 2015 г.

Страните-членки на Комитета са:

Афганистан, Алжир, Белгия, Бразилия, България, Конго, Кот д’Ивоар, Египет, Етиопия, Гърция, Унгария, Индия, Киргизстан, Латвия, Монголия, Намибия, Нигерия, Перу, Република Корея, Санта Лучия, Тунис, Турция, Уганда и Уругвай.

На тази сесия бяха представени файловете, както следва:

  • 24 периодични доклади за изпълнението на Конвенцията, един периодичен доклад на държава, която не е членка и 3 доклада за един елемент, вписан в Списъка на нематериално културно наследство, което се нуждае от спешна помощ;
  • 8 номинации за Списъка на нематериално културно наследство, което се нуждае от спешна помощ (по точка 10.a);
  • 35 номинации за Представителния списък (по точка 10.б)
  • 2 молби за финансова помощ (по точка 10.в)
  • 54 нови молби за акредитация, представени от неправителствени организации (по точка 16)
  • 69 отчетa (по точка 16)

Вписаните елементи от страните от Югоизточна Европа в Представителната листа на нематериалното културно наследство са следните:

България

Народният празник „Сурва“/“Сурова“ в Пернишко / Surova folk feast in Pernik region

Празникът, известен още и като Сурва/Сурова/Сурвакарски игри/Васильовден, Нова година, се отбелязва на 13 и 14 януари ежегодно в чест на настъпващата нова година. В подготовката на номинацията участват активно представители на Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Регионалния исторически музей в Перник и на местните сурвакарски общности от цяла Пернишка област.

Гърция

Занаят рязане на мрамор / Tinian marble craftsmanship

Изкуството на рязане на мрамор е израз на културната идентичност на остров Тинос.  Занаятчиите на рязане на мрамор притежават емпирично познание за състава, структурата и свойствата на всеки вид мрамор и неговото обработване. Мраморните работилници за резба произвеждат широка гама от традиционни мотиви, модели и символи като кипариси, цветя, птици и кораби. Те черпят и увековечават споделена символична система от религиозни, магически и устни предания. Мотиви за сгради, пътни знаци, църкви и гробища гарантират умилостивяване и отклоняват зли влияния, докато тези, гравирани върху ежедневните мраморни съдове подчертават плодородие и благоденствие. Занаятът се предава чрез дългогодишни традиции. Обучаващите се в работилницата чираци започват с черни задачи, като например организиране  работните инструменти на капитана и почистване на работилницата, преди  завършване, за да изучат занаят и рисуване. Всеки майстор наблюдава и е ментор на един или двама чираци, обикновено членове на семейството. След като завършат обучението си и  спечелят титлата на майстор занаятчия, чираците са снабдени с малък набор от инструменти. Днес почти една четвърт са жени, което представлява значителна промяна в традицията на занаятчийството, която доскоро е била само мъжка дейност.

Румъния

Румънски танц / Lad’s dances in Romania

Жанр мъжки народни танци в Румъния, които се практикуват в общността на празнични поводи и по време на сценични изяви. Всяка общност има свои варианти, които съчетават виртуозност и хармонични комбинации от движение и ритъм. Специална роля е отредена на водещия танца и координатор, който тренира и интегрира членовете на групата, докато вторият водач е избран за уменията му като изпълнител и той води хорото. Самите танцьори са в групи от момчета и мъже на възраст от 5 до 70 години, които могат да включват румънски, унгарски и ромски танцьори. Този аспект допринася за междукултурния диалог и за приемане на културното многообразие, чрез наблюдаване как, например, местни изпълнители танцуват в регионални събития или на хореографски стилове на различни етнически групи. Всички членове на общността са носители на елемента, и както и да участват в танца, било то като изпълнители или зрители, се засилва социалното сближаване.

Бяха отложени следните кандидатури за Представителната листа на нематериалното културно наследство:

  • Армения – Kochari, traditional group dance;
  • Босна и Херцеговина – Konjic woodcarving;
  • Мултинационална кандидатура на България, БЮР Македония, Република Молдова и Румъния – Културни практики, свързани с 1-ви март / Cultural practices associated to the first of March;

Оттеглена кандидатура:

  • Словения – Traditional production of the Kranjska klobasa;

Прочети още на:

10 СОМhttp://www.unesco.org/culture/ich/en/10com
Откриване: http://www.unesco.org/culture/ich/en/opening-performance-and-speeches-00838
НПО Форум – http://www.unesco.org/culture/ich/en/ngo-forums-00422