Нови вписвания в Листите на ЮНЕСКО.
17/12/2015
Експертна среща в Никозия, Кипър(22-23 януари 2016)
26/01/2016

Международен форум по случай честванията на 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО

„Приносът на държавите-членки на ЮНЕСКО от Югоизточна Европа за разпространение и прилагане на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство (2003 г.)”

 

В периода 12-13 декември 2015 г. в София се проведе Международен форум, посветен на 70-тата годишнина от създаването на ЮНЕСКО на тема: „Приносът на държавите- членки на ЮНЕСКО от Югоизточна Европа за разпространение и прилагане на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 г.”

Участниците и гостите на това събитие имаха възможността да наблюдават демонстрация на народния празник „Сурва”/ „Сурова” пред Народния театър в столицата. Така България приветства включването на този празник, традиционен за Пернишкия регион, в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството.

Форумът беше открит от Генералния директор на ЮНЕСКО – г-жа Ирина Бокова. В него участваха  представители на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за наука и култура в Европа, експерти по нематериално културно наследство от 14 страни от Югоизточна Европа, представители на академичните среди от България и чуждестранни дипломати.

Приветствия към участниците отправиха заместник-министърът на културата, г-н Боил Банов, заместник-министърът на външните работи, г-н Румен Александров и заместник-министърът на образованието и науката, проф. Костадин Костадинов, ректорът на Университета по информационни технологии и библиотекознание, проф. Стоян Денчев,  заместник-кметът на София  г-н Тодор Чобанов, доц. д-р Йоана Спасова, като представител на акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН.

На официална церемония г-жа Ирина Бокова връчи на кмета на град Чипровци сертификата на ЮНЕСКО за Традицията на килимарството в гр. Чипровци. Г-жа Бокова отличи и победителите в Националния младежки конкурс за представяне на българските елементи и обекти в представителните списъци на ЮНЕСКО за нематериално и материално и природно културно наследство, посветен на 70-годишнината на Организацията.

Успешно премина и научната част на форума в предварително обявените два панела, в зали на УНИБИТ и БАН, по теми: Панел 1:„Предприети действия от страните в ЮИЕ за прилагане на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 г” и Панел 2: „Ролята на локалните общности в опазването на нематериалното културно наследство”. Регионалният център в София ще публикува презентациите на участниците в специално издание.

С това събитие приключи поредицата от инициативи, посветени на 70-тата годишнина от създаването на ЮНЕСКО.