Експертна среща в Никозия, Кипър(22-23 януари 2016)

Откриване на Международен форум посветен на 70-годишнината на ЮНЕСКО
17/12/2015
16-та Национална Среща –Семинар на Национална Секция на CIOFF ® България в гр. Велико Търново, 27 февруари 2016г.
01/03/2016

Експертна среща в Никозия, Кипър(22-23 януари 2016)

На 22 и 23 януари 2016 г. в Никозия (Кипър) се проведе неформална експертна среща, на която експерти от шест държави – България, Гърция, Кипър, Хърватия, Испания и Швейцария представиха техниката за обработка на камъни – the technique of dry stone и характерните й особености на национално ниво. В хода на презентирането на тази техника се откриха многобройни сходства и прилики в различните държави като на финала експертите се обединиха около идеята за възможното създаване на една обща мултинационална кандидатура за Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството.

Домакин на срещата бе Министерство на образованието и науката на Кипър и Националната комисия за ЮНЕСКО на Кипър, като Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО подкрепи организацията й като част от поредицата планирани инициативи по случай 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО.

Срещата в Никозия може да се счита за подготвителен етап в изготвянето на мултинационална кандидатура като бяха определени крайни срокове за финализиране на отделните стъпки, засягащи планираната кандидатура.