Международна научна конференция „Добри практики при популяризация на нематериалното културно наследство при провеждане на културни събития – фестивали, събори, конференции, семинари и др.“

Между 13-17 юни в Букурещ, Румъния се проведе семинар на национално ниво на тема „Прилагане на Конвенцията на ЮНЕСКО от 2003 г за опазване на нематериалното културно наследство
30/06/2016
UNESCO: Call for expressions of interest
02/09/2016

Международна научна конференция

„Добри практики при популяризация на нематериалното културно наследство при провеждане на културни събития – фестивали, събори, конференции, семинари и др.“

 

TaipeiВ периода 22 – 24 юли 2016г. се проведе Международна научна конференция на тема: „Добри практики при популяризация на Нематериалното културно наследство при провеждане на културни събития – фестивали, събори, конференции, семинари и др.“ под патронажа на Национална Комисия на Република България за ЮНЕСКО, организирана от Национална секция на CIOFF(r) България и Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа по егидата на ЮНЕСКО.

Участие в конференцията взеха 38 специалисти, работещи в областта на нематериалното културно наследство, представителни на държавни институции.

В първата част бяха представени научни доклади от проф. Румяна Цинцарска – „Нематериалното културно наследство в програмите на събори, конкурси, фестивали“, Асен Павлов – „Българският фолклорен танц –  традиция и отговорност“, Ефи Пройколу – организатор на фолклорни събития в Гърция – , Даниела Петрова – „Фестивали за традиционни занаяти“.

Във втората част думата бе дадена на ръководителите на фолклорни групи, участващи на 19ти Международен фолклорен фестивал Велико Търново. Деветте делегации споделиха своите добри практики за представяне на нематериалното културно наследство на страните, от които идват – близки и далечни, както и проблемите, с които се сблъскат при представяне на своята бит и култура в международни форуми като фестивали, конференции и др.

В края на конференцията думата бе дадена на организаторите на Международни фолклорни фестивали в България. Те резюмираха политиката на организиране на международни събития, целите, които си поставят при планирането им, както и резултатите, които преследват.

Международната научна конференция бе съпътствана с още два акцента – организиране на Художествен пленер и вечер на традиционната кухня.

В Художествения пленер участие взеха студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Художниците представиха над 40 творби, а участниците в научната конференция дадоха своите оценки, като класираха: На първо място – Ренета Павлова със своята творба „Гадулка“, на второ място – Илкер Даналов с картината „Хоро“ и Пресила Балева на трето място с произведението „Танц“.

За всички участници в конференцията бе организирана  специална вечер на традиционната кухня на Чили и Мексико. Дегустацията на специфични за тези страни храни и напитки бе съпроводена от представяне и на техния фолклор  – танци, песни и костюми. Мариачите, които са  в списъка с културни ценности на ЮНЕСКО, представиха своето изкуство пред всички гости на Вечерта на традиционната кухня. Тази група е участвала в последния концерт на Пласидо Доминго.

Конференцията завърши с официална церемония по закриване на 19-ти Международен фолклорен фестивал Велико Търново, на коята групи от Белгия, Бразилия, Китайско Тайпе, Колумбия, Мексико, САЩ, Чили и България представиха своите песни, танци и музика пред над три хилядна публика.