Черна гора – Семинар за устойчиво развитие на тема: „Подготовка на номинации“ в град Цетине,Черна Гора (7 – 11 Март 2017 г.)

Международен фотографски конкурс – Център за НКН Техеран, удължен срок за участие до 5 март 2017 г.
29/01/2017
Покана за участие в конкурс за публикации, видео и електронни архиви, свързани с нематериалното културно наследство. Краен срок за поддаване на предложения – 30 април 2017 г.
22/02/2017

Черна гора –

 

Семинар за устойчиво развитие на тема:

„Подготовка на номинации“

в град Цетине,Черна Гора

(7 – 11 Март 2017 г.)

 

Между 7-ми и 11-ти март в град Цетине ще се проведе семинар на национално ниво на тема „Подготовка на номинации“ за включване елементи в представителния списък на нематериалното културно наследство на света.

 

В изпълнение на работния план за 2016 – 2017 г, Регионален Център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, базиран в София, в партньорство с Министерство на културата на Черна гора организират провеждането на обучителен семинар на тема „Подготовка на номинации“ за включване елементи в представителния списък на световното нематериално културно наследство.

 

Семинарът ще се проведе в рамките на пет работни дни с участието на фасилитатори от мрежата на ЮНЕСКО и ще има обучителен характер. Ще бъдат засегнати основно теми, свързани с подготовката на номинации за вписване на елементи на НКН в националните регистри на Черна гора, както и в представителната листа за НКН на световното нематериално културно наследство.

Черна Гора, която е член на Регионалния център в София от 2012 година, въпреки многообразието от традиции и автентични практики, все още няма вписан елемент в представителната листа на Нематериалното културно наследство.

В семинара ще бъдат засегнати и други теми, свързани с различните аспекти на прилагането Конвенция 2003 на ЮНЕСКО на национално ниво. Участниците ще имат възможност да се запознаят подробно със същността на НКН. Ще се проведат и обучения на тема идентификация  и създаване на национални регистри и ще бъде обърнато внимание на включването на участващите общности в опазването на нематериалното културно наследство.