Ирина Бокова по случай Международния ден на джаза в Хавана: Празнуваме силата на джаза да изгражда мостове за мир и диалог

Voices of culture and heritage/Гласовете на културата и на културното наследство
26/04/2017
Педстоящо провеждане на годишна среща на Общото събрание 16.05.2017 година на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО
02/05/2017

Ирина Бокова по случай Международния ден на джаза в Хавана: 

Празнуваме силата на джаза да изгражда мостове за мир и диалог

На 30 април Гран театър на Хавана „Алисия Алонсо“, един от водещите световни артистични центрове в Хавана, Куба, и най-старият театър в Латинска Америка, предостави сцена на шестото издание на Международния ден за джаза. Фестивалът, организиран в тясно сътрудничество с Джаз института „Телониъс Монк“, събра световноизвестни творци от 14 страни, сред които посланикът на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок, Чучо Валдес, Марк Милър и филмовата звезда Уил Смит в ролята на модератор.

„Джазът е велика музика, защото е носител на силни ценности. Джазът е за свобода, за достойнство и граждански права. Чрез джаза ние импровизираме с другите, живеем по-добре заедно, в диалог, с уважение“, каза Ирина Бокова в речта си при откриването.

„Джазът докосва сърцата и душата ни, влияе върху начина, по който мислим и се държим – затова ЮНЕСКО създаде Международния ден на джаза“, добави тя.

Концертът на звездите беше кулминацията на стотици събития по цял свят с участието на прочути джаз музиканти.

Предишния ден генералният директор на ЮНЕСКО участва в представянето на документалния филм „Keep on keeping on“ заедно с посланика на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок, Куинси Джоунс и Чучо Валдес и присъства на концерт с участието на млади кубински музиканти по случай Международния ден на джаза. „Днес ние празнуваме силата на джаза да овластява младите хора, да ги мобилизира и да им предоставя необходимите инструменти за трансформиране на обществата“, заяви Ирина Бокова, подчертавайки силата на музиката да обединява хората независимо от тяхната възраст, етническа принадлежност, език или религия.

В рамките на празненствата по случай Международния ден на джаза Бокова се срещна с кубинския министър на науката, технологиите и околната среда г-жа Елба Роса Перес Монтоя и с кубинския министър на културата г-н Абел Прието Хименес, като благодари на Куба за домакинстването на Концерта на звездите и празненствата за Международния ден на джаза 2017. „Ние празнуваме силата на джаз да издига, да обединява, да мобилизира за мир, диалог и достойнство. Едва ли има по-добро място от Куба, маяк на музиката в света, и Гран театър на Хавана, за да споделят това послание“, каза Ирина Бокова, припомняйки, че този празник съвпада със 70-годишнината от от присъединяването на Куба към ЮНЕСКО.

По време на срещата си с министъра на културата Ирина Бокова подчерта ролята на Куба в консолидирането на ценностите и идеалите на ЮНЕСКО и значението на тези ценности и идеали за справяне с глобалните предизвикателства днес, като даде пример с включването за първи път на културата в международния дневен ред за развитие. В Програмата за устойчиво развитие 2030 има ясни препратки към културата като фактор за устойчиво развитие, културно разнообразие и опазване на културното и природното наследство. В този контекст Бокова подчерта и значението на международното сътрудничество за опазване на културното наследство, като се позова на неотдавна приетата от Съвета за сигурност на ООН Резолюция 2347 за опазване на културното наследство.