Генералният Директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и министърът а културата Боил Банов подписаха споразумение за продължаване дейността на Регионалния Център на ЮНЕСКО в София

На 14  ноември 2017 година в София отваря врати шестото издание на  Международния фестивал на етнографския филм
06/11/2017
ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
20/11/2017

Генералният Директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и министърът а културата Боил Банов подписаха споразумение за продължаване дейността на Регионалния Център на ЮНЕСКО в София

 

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и министърът на културата Боил Банов подписаха в Париж споразумение за продължаване дейността на Регионалния център за oпазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО в София . Споразумението е за нов шестгодишен период.

Регионалният център в София обединява усилията на 16 страни от Югоизточна Европа за популяризиране и прилагане на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство: Албания, Армения, Бивша Югославска Република  Македония, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Кипър, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора и Украйна.

На подписването присъстваха посланикът на България във Франция Н.Пр. Ангел Чолаков, Н.Пр посланик Атанас Младенов, заместник постоянен представител на Постоянната делегация при ЮНЕСКО, заместник-генералният секретар на ЮНЕСКО за културата Франческо Бандарин, дипломати  и представители на културни институции.

Г-жа Ирина Бокова призна, че денят е много емоционален за нея и се радва, че българският министър на културата присъства на него. Тя сподели, че в последните две седмици има няколко добри новини за България като най-новата  е, че преди дни България беше избрана в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО с много голям брой гласове. Неотдавна  Габрово, като град на занаятите се включи в Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО, която наброява повече от 100 световни града. Госпожа Бокова изтъкна също, че тази година България има две нови вписвания в програмата „Паметта на света” – „Бориловия синодик“ и „Четвероевангелието на цар Иван Александър“  – два изключително важни писмени документа от наследството на света, това се случва за първи път от 2011 година насам, когато България прави своето първо вписване с „Енинският Апостол“ .

„Много ми е приятно и е подарък за мен, като българка, че в тези последни две седмици на моя мандат, България имаше възможността още веднъж да се покаже на картата на света и то по един убедителен начин“, посочи тя.

Ирина Бокова благодари за подкрепата на Министерството на културата и сподели, че това е част от една огромна работа, която ЮНЕСКО  върши по места за запазване на културното наследство и винаги е смятала, че България и регионът, не просто имат какво да дадат, а ще бъдат много активна част от този процес.

По повод новото шестгодишно споразумение за продължаване на дейността на Регионалния център за oпазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО в София, министър Боил Банов посочи:

„За нас, подписването на това нова споразумение  е подарък, защото подобен  център е голямо постижение, да не говорим как се вписва в новите политики, които отново залага кабинетът за Председателството във връзка със Западните Балкани като част от цялото европейско семейство. Така че този център е и голяма отговорност и всъщност подаръкът е за нас“.

По-късно бе официалната церемония по изпращането на Ирина Бокова след два мандата начело на ЮНЕСКО.

http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/memory-of-the-world/register/access-by-region-and-country/bg/