Международна конференция „Културно наследство: за една по-устойчива Европа“

Седма сесия на Общата Асамблея – 4-6 юни 2018 г.
02/03/2018
Архаичният шопски двуглас принос към европейските културни ценности
22/03/2018

Международна конференция „Културно наследство: за една по-устойчива Европа“

На 26 и 27 март 2018 г. ще се проведе международна конференция на тема „Културно наследство: за една по-устойчива Европа“, организирана от Министерство на културата на Република България и Европейската комисия. Събитието е под знака на Европейската година на културно наследство.

Откриването ще се състои на 26 март 2018 г., както и официална церемония по награждаването на девет нови обекта, които символизират европейските идеали и ценности, включени в списъка на обектите, които носят Знака за европейско наследство. С включването им, броят на носителите на Знака за европейско наследство вече е 38.

На 27 март 2018 г. програмата включва две пленарни сесии: „Културното наследство днес – Основни предизвикателства” и „Културното наследство в бъдещето – перспективи”.

Първата пленарна сесия ще се раздели на три тематични сесии:

  1. Тематична сесия 1 „Компетенции на Европейския съюз в областта на културното наследство”
  2. Тематична сесия 2 „Мейнстрийминг на културното наследство – за равнопоставеност на различните политики на Европейския съюз”
  3. Тематична сесия 3 „Основаното на участие управление на културното наследство – как да превърнем добрите европейски практики в модел на демократично управление? ”

По време на това събитие, Регионалният център ще представи Фото изложба „Нематериалното културно наследство в региона на Югоизточна Европа“, която може да бъде разгледана от 26 март до 4 април в Баня Старинна, Пловдив, както и филми за нематериално културно наследство.

Повече информация: Програма EU2018bg