Кръгла маса „Живи наследства в града“ – 6 юли, онлайн

14-та годишна експертна среща на ЮНЕСКО по проблемите на нематериалното културна наследство в Югоизточна Европа
19/06/2020
Ирена Тодорова: В младите поколения е надеждата за традиционни знания и умения
02/08/2020

Кръгла маса „Живи наследства в града“

6 юли 2020 г., онлайн

 

Кръглата маса на тема „Живи наследства в града“ ще се проведе на 6-ти юли 2020 г. онлайн заради пандемията. Това е четвъртата кръгла маса организирана от Регионален Център София – ЮНЕСКО, заедно с Нов български университет – София, Регионалния исторически музей, град Русе, Катедра „Етнология“ – ПУ „Паисий Хилендарски“, град Пловдив, и Регионален етнографски музей, град Пловдив.

В Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 г. на ЮНЕСКО се насочва вниманието към културното многообразие и неговото ценностно припознаване. Конференцията насочва вниманието към два важни момента в изследването, опазването и популяризирането на живите наследства:

Експониране, анимиране и съпреживяване на нематериалните наследства в градска среда

Създаване на нови културни практики, нови празници и тяхното вписване в културните наследства на града

Живите наследства са част от експозиции или стават обект на изследване и експониране – за тях говорят предмети, фотографии, визуални и музикални образи. Живите наследства се разиграват със създаване на ситуации по подобие на „минало време“, „минало събитие“ – чаршията, празникът на виното или на киселото мляко и др., които привличат с възможност за съ-участие. Нематериалното културно наследство представя позитивни образи на общности, на региони, задава ценност в публични пространства. Живите наследства позволяват на мести и туристи да избират между разнообразни възможности за опознаване и съпреживяване на култури, на традиции и нови моменти от всекидневието и празника.

Кръглата маса засяга проблематиката за живите наследства в града в широк регион – страните членки на Регионален Център София – ЮНЕСКО, както и обучителите от Европейския клон на мрежата на ЮНЕСКО. Срещата ще даде възможност участниците да споделят знания и опит за живите наследства в градска среда.

Материалите от срещата ще бъдат издадени в сборник.

Програма

Списък с участници