Грузински танц „Картули“

Периодично отчитане в рамките на Конвенцията от 2003 г. в Европа – онлайн обучение
18/03/2021
Традицията на Хачапури в Грузия
23/03/2021
Грузински танц „Картули“
Елемент, вписан в Националния регистър на нематериалното културно наследство на Грузия
Област: художествено-изпълнителско изкуство

 

Грузинският танц „Картули“ е представителен художествен елемент от цялостната грузинска култура, възприет и признат от грузинците като един от важните символи на националната им идентичност. Исторически произходът на този елемент е свързан с античния период на грузинската култура. Географският ареал на танца „Картули“ обхваща цяла Грузия. Определящи за него са стилистичните особености на етнографските райони, разположени в близост до столицата, където танцът „Картули“ е бил една от най-разпространените форми на бални забавления за висшето общество от 19 век. Танцът „Картули“ се изпълнява от двойка танцьори, мъж и жена, като символизира възвишената любовна история между тях.

Този танц се състои от пет части и има добре дефинирана структура: 1. Експозиция, изпълнена от мъжа; 2. Покана към жената и една обиколка в кръг на танцовата двойка; 3. Мъжко соло; 4. Женско соло; 5. Кулминация („досадо“) между жената и мъжа, завършваща с финална кода.

Илико Сухишвили – един от най-изтъкнатите изпълнители на „Картули“ – смята, че този танц със своята простота и изтънченост е толкова близо до съвършенството, че свободната интерпретация или промяна само ще му навредят. Подчертаният израз на рицарско внимание и почтителност към жената е първото нещо, което се набива в очи. По време на танца мъжъ няма право да докосва жената; той трябва да се държи на известно разстояние от партньорката си.

Днес танцът „Картули“ е запазил оригиналната си автентичност и се изпълнява по празнични поводи като сватби, семейни тържества, народни събори и пиршества. Този танц се е превърнал в красив пример за грузинската сценична хореография. Танцът „Картули“ е включен в репертоара на всички народни хореографски състави. Обикновено се изпълнява от танцьори с изключителни изпълнителски умения, артистичност и техника. Този необичаен дует на мъж и жена, напомнящ забравен култов ритуал, се е обосибил като един  от безспорните символи на грузинския национален характер. На 19 септември 2020 г., по инициатива на Хореографския факултет на Държавния университет за театрално и филмово изкуство на Грузия, танцът „Картули“ получи статут на елемент на нематериалното културно наследство.

Танцовата традиция „Картули“ се пази от всички граждани на Грузия. Този танц е включен в репертоара на всички фолклорни танцови състави. Днес танцът „Картули“ е запазил оригиналната си автентичност и се изпълнява на официални празници като сватби, семейни тържества, народни събори и пиршества.

Линк:

Видео – танц „Картули“