Традицията на Хачапури в Грузия

Грузински танц „Картули“
23/03/2021
Скачените глинени съдове за вино – Марани
23/03/2021
Традицията на Хачапури в Грузия
Елемент, вписан в Националния регистър на нематериалното културно наследство на Грузия
Област: Социални практики / Традиционна кухня

 

Изкуството на грузинската кухня се развива от хилядолетия с усилията на много поколения. Съчетавайки изобилието и разнообразието от храни, с които ги е надарила местната природа, грузинците са създали уникален модел на кулинарно изкуство, един от чиито основните му акценти е Хачапури.

Хачапури е вид хляб с пълнеж от сирене, произведение на традиционната грузинска кухня, с което хората се гордеят много. Като ритуално ястие в грузинската гастрономическа култура, Хачапури неизменно присъства на всеки празник. Поднася се с еднакъв успех като предястие, основно ястие и десерт. Може да се сервира навсякъде и по всяко време, както на празник, така и в ежедневието. Повечето грузинци го пекат в домашни условия, заедно със семействата си, независимо от принадлежността си към една или друга етническа група. Класически Хачапури – за основна разновидност на Хачапури се счита широко разпространеният „Имеретински/Имерули Хачапури“. Приготвя се от висококачествено тесто и бяло имеретинско осолено сирене. Сиренето се поставя в меко омесено, втасало тесто, добавя се солта и му се придава кръгла форма. Пече се във фурна или кръгъл глинен съд за печене на хляб.

Има повече от 50 вида Хачапури от различни региони на Грузия, например аджарски, гурийски, мегрелски, месхетиански, тушетиански и др. Със своя начин на приготвяне и по същество те принадлежат към групата Хачапури, но отразяват цялото многообразие на този традиционен продукт. Всеки регион има своите уникални съставки, понякога дори и различна форма, но тестото и сиренето са неизменните елементи от рецептата на Хачапури. Днес Хачапури представлява етническото многообразие на грузинската диаспора по света. Със сигурност може да се каже, че грузинците смятат Хачапури за един от кулинарните си шедьоври, за част от своята културна идентичност.

Традицията на Хачапури в Грузия не е застрашена, тъй като ястието е неотменима част от ежедневното меню на грузинския народ, освен че присъства задължително на всички празнични събития. Прави впечатление обаче, че някои регионални варианти на Хачапури, които са част от различни местни ритуали, са застрашени от забрава.

С названието Хачапури е свързано заведението Сахачапуре (буквално: място за Хачапури) – грузинската версия на популярното бистро, където човек може да си поръча различни видове Хачапури. Това ястие задължително присъства в менюто на практически всички ресторанти в Грузия, които предлагат всякакви негови разновидности. Изкуството на приготвяне и печене на Хачапури традиционно се предава в семейна среда, чрез наблюдение и участие; в днешно време, обаче, има и курсове по Хачапури в кулинарните учебни центрове.

Линк:

Видео Хачапури