Изкуството на сиренето Мелихлоро/Мелипасто, произвеждано на о. Лемнос

Свещените гори край селата Загори и Коница
06/04/2021
Ай-Гиорис [Αϊ-Γιώρης – Св. Георги]
08/04/2021
Изкуството на сиренето Мелихлоро/Мелипасто, произвеждано на о. Лемнос
Елемент на НКН, вписан в Националния регистър на Гърция
Област: Живи традиции и изразни средства / социални практики, обреди и празненства / традиционни занаяти

 

Мелипасто/Мелихлоро е традиционно сирене, произвеждано от местни майстори с традиционни методи на отделяне на сметана на остров Лемнос в Гърция. Сиренето се прави от козе или овче мляко, без да се охлажда – нито по време на зреенето, нито впоследствие, за да се запази свежо. При първата фаза на зреенето текстурата му е полутвърда до твърда, като постепенно се втвърдява още повече. Този вид сирене и методът на производството му са важна част от гръцката гастрономическа традиция, както и от културната идентичност на жителите на о. Лемнос.

При производствмото на Мелихлоро/Мелипасто, местните фермери и сиренари от Лемнос продължават традицията на своите предци. През последните 50 години в различни части на острова функционират няколко мандри. Повечето спазват традиционния метод на производство на сирене, с леки вариации.

Част от целите на проекта Terra Lemnia (https://med-ina.org/project/terra-lemnia-project/) – частна инициатива, изиграла решаваща роля за вписването на сиренето Мелипасто/Мелихлоро в Националния регистър на нематериалното културно наследство на Гърция – е опазването и популяризирането на традициите за неговото производство. Проектът се ръководи от Средиземноморския институт за природата и човека (Nature and Anthropos – MedINA) (https://med-ina.org/) – неправителствена организация с предмет изучаване на региона около и отвъд Средиземно море, създадена през 2003 г. и базирана в Атина, Гърция.