Приготвяне на питки хляб и изработване на формички за тях в Словения

Интервю с Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску, посланик на Румъния в Република България
31/05/2021
Приготвяне на сирене трничи и дървени шаблони в Словения
08/06/2021
Приготвяне на питки хляб и изработване на формички за тях
Елемент, вписан в Националния регистър за нематериалното културно наследство на Словения
Област: Традиционни занаяти

Словения е определена за Европейски регион на гастрономията за 2021 г. В тази специална година, енергията на различни заинтересовани лица и институции  е насочена към изучаване на особеностите на местната кулинария и популяризирането на националната кухня и гастрономия. Затова представят гастрономически специалитети от Словения.

Приготвянето на питки хляб и изработването на формички от дърво за тяхната украса е традиционно занаятчийско умение, характерно за района на Шкофя Лока. Става дума за медени питки, замесени от ръжено или пшенично брашно, мед, пипер, канела, карамфил, с добавени поташ (калиев карбонат), каменна сол или сода бикарбонат. На питките се придава форма, като тестото за тях се притиска в предварително резбовани дървени формички, или пък се украсяват на ръка.

Тези малки хлебчета се пекат от местни жени, които спазват традиционните форми и мотиви за тяхната украса, но всяка добавя по нещо от творческото си въображение, така че да остави своя отпечатък върху крайния продукт. Най-често са с форма на сърце или човешка ръка, но са възможни и всякакви други форми: на ромб, лула, пура, звезда, различни цветя, на риба, ваза, дядо Коледа, ангел, пиленце, ножици, кон, коледни украси за елха и т.н. След като хлебчето бъде оформено, то се украсява допълнително на ръка с различни растителни мотиви. При изпичане се покрива с медовина – мед, разтворен във вода.

Същите традиционни форми и мотиви за украса се наблюдават и при изработването на дървените формички, в които се притиска тестото, за да придобие формата им. Най-често срещаните формички в областта на Шкофя Лока са с форма на сърце, ромб или кръг, но се срещат и други. Към основната форма се прибавят орнаменти във вид на различни цветя, житни класове, лозови филизи, карамфили, църковни мотиви (Исус, Богородица) животински и човешки фигури (петел, риба, бебе, ангели, светци…) и много други.