Приготвяне на меденки в Словения

Приготвяне на сирене трничи и дървени шаблони в Словения
08/06/2021
Семинар за документиране и опазване на местното нематериално културно наследство в Румъния
15/06/2021
Приготвяне на меденки
Елемент, вписан в Националния регистър за нематериалното културно наследство на Словения
Област: Традиционни занаяти

 

През 2021 г., когато Словения е удостоена с титлата Европейски регион на гастрономията, Словенският етнографски музей, в качеството си на Координатор по опазването на нематериалното културно наследство, ще излезе с публикация за кулинарните елементи, включени в Регистъра на нематериалното културно наследство на Словения. Сред представените елементи на нематериалното културно наследство ще фигурира и приготвянето на меденки – занаятчийско умение, свързано с производството и търговията с меден хляб в различни форми, повечето изрязани от разточено тесто с помощта на ламаринени формички или пък оформени на ръка.

В основата на приготвянето на меденките е меденото тесто, обикновено от пшенично или ръжено брашно с добавен мед, овкусено с каменна сол, канела и карамфил, което се омесва старателно и се оставя да втаса известно време, преди да се оформи в окончателен вид. Изрязаните питки са с форма на сърце, на конче, на бебешка люлка или кукла. След изпичането си се боядисват, най-често в червено, украсяват се със захарна глазура или с различни карамелени фигурки и надписи, като могат да се добавят и огледалца.

В днешно време меденките се предлагат най-вече като сувенири за туристи, коледна украса, а понякога дори като протоколни подаръци. Производителите на меденки продават продукцията си в домашните работилници, на панаири и други масови събирания, както и в сувенирните магазини. Меденки се приготвят и по поръчка за сватби, годишнини и други празнични поводи.

В Словения изкуството на приготвяне на меденки е запазено в работилници с дълговечни традиции в няколко населени места (Словен Градец, Марибор, Мурска Собота, Ратковци, Птуй, Радовлица), както и в новосъздадени такива. В работилниците с по-дълга история, знанията най-често се предават в рамките на семейството. Интересуващи се възрастни и деца могат да усвоят умението за приготвяне на меденки в различни учебни работилници.