Изложба „Традиционни знания и практики: нематериалното културно наследство на Истрия в националните регистри и списъците на ЮНЕСКО“

Интервю с Н.Пр. г-н Желко Йович, посланик на Република Сърбия в Република България
23/09/2021
Ритуалът „Ашуре“ в Турция
29/09/2021

Изложба „Традиционни знания и практики: нематериалното културно наследство
на Истрия в националните регистри и списъците на ЮНЕСКО “

 

Етнографският музей в София и Етнографският музей на Истрия, Хърватия имат удоволствието да представят изложбата „Традиционни знания и практики: нематериалното културно наследство на Истрия в националните регистри и списъците на ЮНЕСКО “. Експозицията се открива на 29.09.2021 г. от 17:00 ч. в залите на Националния Етнографски музей и се реализира със съдействието и подкрепата на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Министерството на културата на Хърватия.

Изложбата ще представи елементи от регион Истрия в Хърватия, които са част от Националния регистър на страната, вписани в регистрите на добрите практики или представителните листи на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО. Зрителите ще имат удоволствието да се запознаят с живото културно наследство на Истрия, изчерпателно представено чрез фотографии, текстове и звукови файлове. Сред елементите на това културно наследство са описани многобройни традиционни практики като музиката и свиренето на цигулка и гуняц, двугласното пеене „на тънко и дебело“, изкуството на изработването на лодките „Батана“ и правилата на възродената игра „Надпревара за пръстена“ от Барбан, повлияна от венецианското владичество, когато подобни състезания задължително са съпътствали местните панаири и празници из цяла Европа. Изложбата ще разкрие също тайните на традиционния риболов и някои от специфичните обичаи и вярвания по Адриатическото крайбрежие.

Експозицията, посветена на културното наследство на Истрия, ще може да бъде видяна от жителите и гостите на столицата от 29 септември до 29 октомври 2021 година в залите на Етнографския музей в София.

Посещенията ще се осъществяват при спазване на всички противоепидемични мерки.