Техника на бродиране „Бяло върху бяло“ от Решетиловка, Украйна

Милина – познания, умения, обичаи
22/11/2021
Проект „Представяне и интерпретиране на живите наследства в музеите“
07/12/2021
Техника на бродиране „Бяло върху бяло“ от Решетиловка
Обаст: Традиционни занаяти
Елемент, вписан в Националния регистър на НКН на Украйна

 

Бялата дантела върху бял фон, избродирана от женска ръка, наподобява ледени цветя върху заскрежен зимен прозорец и е символ на градеца Решетиловка в Полтавска област. Това изкуство, чиито корени датират от 17 век, е добре известно какво в Украйна, така и извън нея. Характерна черта на съвременната бродерия „бяло върху бяло“ е комбинацията от 5 до 15 техники на бродиране в една и съща творба. Бродерията се изработва върху фин бял плат – лен, маркизет, като се ползват бели памучни конци Мулине.

Класическа техника на бродерията от Решетиловка е „кръстосан бод“ или „лищва“, под което наименование е известна в района на Решетиловка. С тази техника се изработват геометрични цветни мотиви, като всеки елемент се бродира отделно, позволявайки на майстора да съчетае различни композиции, особено при бродирането на ръкавите на женска риза, при което се наслагват няколко реда декоративни клонки, или в комбинация от различни мотиви. Съществуват и различни релефни бодове (при които има наслояване на плата, на украински: мережка), с наименования като „стовпчик“, „прутик“, „хречечка“, „чисна мережка“ и пр. Декоративните композиции с използване на мережка могат да бъдат геометрични или флорални. Растителните и геометрични мотиви най-често представляват извито клонче с листа и цветове. Една от най-популярноте техники е рязаната бродерия. В плата се изрязват 1, 3, 5 или повече квадратни дупки. При бродерията „бяло върху бяло“ релефните фигури се оформят с ефект на светлосянка.

Бродерията „бяло върху бяло“ от Решетиловка е уникален художествен метод, практикуван най-вече от момичета и жени, но и все повече мъже се обръщат към това изкуство, особено когато уменията се предават в рамките на рода. Този популярен елемент на НКН привлича млади хора, които идват в Решетиловка от различни райони на Украйна, за да го изучават.