Изложбата „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа“ гостува в Пловдив

Обучението по проект „Представяне и интерпретиране на живите наследства в музеите“ приключи успешно
23/03/2022
Обучителен семинар „Разработване на планове за опазване на нематериалното културно наследство в Сърбия“
19/05/2022

Изложбата „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа“ гостува в Епископската базилика на Филипопол, Пловдив

Изложбата „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа“ гостува в Пловдив по случай 50-ата годишнина от приемането на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, Международния ден на световното културно наследство, 45-ия Международен ден на музеите и 1-вата годишнина от откриването на Епископската базилика на Филипопол.
Събитието се организира по инициатива на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ в партньорство с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.
Изложбата „Пътешествие из живите традиции“ събира колекция от ценни кадри, представящи елементи на живото културно наследство на страните от региона. Много от заснетите обичаи и традиционни практики са резултат от срещите на различни култури през далечни исторически епохи. Експозицията се състои от 18 пана, представящи нематериалното културно наследство на всяка страна членка на Регионалния център.
Официалното откриване е на 18 април 2022 г. – Международният ден на световното културно наследство, от 18 ч. в Епископската базилика на Филипопол. Изложбата може да бъде разгледана до 18 май 2022 г. – Международният ден на музеите.