Босна и Херцеговина

  Босна и Херцеговина

Бране на трева „ива“ от Озренските планини

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2018 г. (13.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството

Дърворезба от Кониц

Дърворезбата е съставна част от културата на местната общност, измерение за красотата и уюта на домашния интериор, както и традиция, която създава чувство за общност и принадлежност.

Friends having coffee in a home with hand-carved furniture in Konjic
Photograph: Adem Nikšić © Rukotvorine doo, Konjic, 2014

Медия

  Босна и Херцеговина

Дърворезба от Кониц

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2017 г. (12.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството

Змиянска бродерия

Змиянската бродерия се изработва чрез специфична техника, практикувана от жените от селата в Босна и Херцеговина. Традиционно се използва за украсата на националната носия и на предмети от бита, включително сватбени рокли, шалове, дрехи и спално бельо. Това, което отличава Змиянската бродерия е използването на конци само от един цвят – черен или тъмно син. Характеризира се с геометричните или геометрично-флорални декорации.

Богатата украса и варианти на шарки говорят за социалния статус на жените от селото. Бродирането е женско занимание като се събират заедно и докато работят си говорят и пеят. Като част от процеса на предаване всяка жена, която бродира,  адаптира и преоткрива необходимите умения и знание. Знанието се  предава устно и с практическа работа, най-вече традиционно, в  образователните среди.

Предава се на следващите поколения чрез наблюдение на опитни бродиращи жени, които комбинират определени елементи в различни варианти. Учащите придобиват умения и чрез редовна и продължителна практика. Бродирането има сантиментална и емоционална стойност с особена важност за разселеното население, което използва бродираните дрехи като израз на национална и местна идентичност и гордост.

Медия

  Босна и Херцеговина

Змиянска бродерия

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2014 г. (9.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството