Босна и Херцеговина

Бране на билка подъбиче от Озренските планини

Всяка година, на 11 септември, в деня на обезглавяването на Св. Йоан Кръстител, жителите на селата около планината Озрен отиват в Гостил, за да берат подъбиче (устоцветни – chamaedrys).Жителите на селата, независимо от пол, възрастови и социални групи, изкачват хълмовете и берат билката индивидуално или по групи. Тревата трябва да се бере внимателно като се открива сред по-високата растителност, а процесът обикновено отнема няколко часа. Когато брането приключи, хората се изкачват на върханаГостил. Събрани малки групи и облечени в костюми от региона на Озрен те свирят, танцуват и изпълняват традиционна музика. След обяд православни свещеници се изкачват до върха за освещаване на билките. Билката подъбиче се приема по различни начини – чай, разтвор с ракия, смес с мед, за постигане на лечебен ефект или с цел предпазване.В миналото тази практика е била изключително свързана с народната медицина. Днес основните й функции засягат гостоприемството и социалната интеграция, както и подкрепа за опазване на традиционните костюми, песни и танци на Озрен, които постепенно изчезват. Практиката се предава непринудено, в семейството, както и в началните училища. Много местни сдружения канят подобни на тях групи от различни региони да участват в практиката. Това включва много участници извън района на Озрен.

© Museum in Doboj, 2002
© Museum in Doboj, 2002

Медия

  Босна и Херцеговина

Бране на трева „ива“ от Озренските планини

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2018 г. (13.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството

Дърворезба от Конич

Дърворезбата е художествен занаят с дълга традиция в община Конич. Тя включва мебели, изискан интериор и малки декоративни предмети, и се откроява с разпознаваемите ръчно резбовани мотиви и цялостна визуална идентичност. Дърворезбата е важна част от културата на местната общност, мярка за красота и елегантност на домашните интериори и традиция, която създава усещане за общност и принадлежност. Занаятът играе важна роля на общностно ниво в Конич, както и в цялата страна и в диаспората. Това е икономически жизнеспособен и екологично устойчив занаят, който благоприятства за социалното приобщаване. Практикуван от различни етнически и религиозни групи, той е инструмент за изграждане на диалог и сътрудничество. Занаятът е широко разпространен сред жителите на Конич – като професия или като хоби. Основните носители са обучени занаятчии, които работят в ателиета за дърворезба, но също толкова важни са и тези, които практикуват занаята у дома. Собствениците на семейни работилници по дърворезба са отговорните за опазване на традицията чрез обучение на чираци дърворезбари и популяризирането на занаята. Знанията и знанията-умения се предават предимно чрез практическо обучение на работници в ателиета, както и в семейството, с предаване на опита между поколенията.

Friends having coffee in a home with hand-carved furniture in Konjic
Photograph: Adem Nikšić © Rukotvorine doo, Konjic, 2014

Медия

  Босна и Херцеговина

Дърворезба от Кониц

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2017 г. (12.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството

Змиянска везба

Змиянската бродерия представлява специфична техника, практикувана от жени от змиянските села в Босна и Херцеговина. Традиционно се използва за украса на женските дрехи и текстила за дома като сватбени рокли, шалове, дрехи и спално бельо.Змиянската бродерия се отличава с използването на тъмносини конци, боядисани ръчно с естествени багрила, за изработване на импровизирани геометрични фигури. Богатството от мотиви и техните вариации определят социалния статус на жените от селото. Бродирането обикновено е женско занимание, което ги събира в групи. Жените бродират, пеят и си говорят. Всяка бродирачка приспособява и преосмисля знанията и знанията-умения, придобити по време на предаване на занаята. Знанията се предават устно и с практическа работа, най-вече във формална образователна среда. Учениците се учат с наблюдение на опитни бродиращи жени, които комбинират определени елементи в различни варианти, както и чрез редовна и продължителна практика. Змиянската везба въплъщава уважението към многообразието, творчеството и невербалната комуникация. Тя има сантиментална и емоционална стойност с особена важност за разселеното население, което използва бродираните дрехи като израз на национална и местна идентичност и гордост. Бродерията свързва много елементи от културното наследство, като музика, ритуали, устни традиции, занаяти и символични изрази.

Медия

  Босна и Херцеговина

Змиянска бродерия

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2014 г. (9.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството