Кипър

  Кипър

Изкуството на сухия камък – познания и строителни техники

мултинационална кандидатура на

ХърватияКипърГърцияФранцияИталия, Словения

ИспанияШвейцария

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2018 г. (13.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство

Средиземноморска диета

Средиземноморската диета представлява съвкупност от умения, знания, ритуали, символи и традиции, свързани с прибиране на реколта, риболов, животновъдство, консервиране, преработка, готвене, и по-специално споделяне и консумация на храна. Храненето заедно е в основата на културната идентичност и приемственост на общностите в региона на Средиземноморския басейн. Това е момент на споделяне и общуване, на укрепване и обновяване на семейството, групата или идентичността на общността. Средиземноморската диета подчертава ценности като гостоприемство, сближаване, междукултурен диалог и креативност, както и начин на живот, уважаващ различията.

Средиземноморската диета играе важна роля в културните пространства, фестивали и празненства, обединявайки хора от всички възрасти и социални класи. Включва занаятчийството и производството на традиционни съдове за транспортирането, съхранението и консумацията на храни, включително керамични чинии и чаши. Жените имат важна роля в трансмисията на знанията, свързани със Средиземноморската диета: те опазват техниките, спазвайки сезонните ритми и празненства, и предават ценностите на този елемент на новите поколения. Пазарите също играят ключова роля като места за съхранение и предаване на средиземноморската диета.

Медия

  Кипър

Средиземноморска диета

мултинационална кандидатура на

КипърХърватияИспанияГърцияИталияМарокоПортугалия

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2013 г. (8.COM) в Представителната листа на нематериално културно наследство на човечеството

„Чатиста” фолклорен поетичен дуел

Живата, импровизирана устна поезия известна като „Чатиста” Tsiattista , често се представя под акомпанимента на цигулка или лютня. Дуелът представлява надпревара между двама поети-певци като единият се опитва да надмине другия с рецитал на остроумни стихове, съставени от римувани куплети. Разпространен е отдавна по сватби, панаири и други събития в общността. За успешни поети-певци се считат тези, които проявяват остроумие, сериозно познаване на поетичните и музикални традиции, имат богат речник и въображение. Преди, често това са били мъже със скромни средства и ограничено образование , които предавали работата си само устно. В наши дни повечето поети са мъже, но напоследък се наблюдават изпълнения  и на талантливи жени.

Качествата, които трябва да имат поетите са: да бъдат добре запознати с кипърския гръцки диалект, да имат необходимите познания на популярната поезия на Кипър,  да импровизират за определено време по дадена тема, да бъдат в състояние да отговорят на своя противник.

Медия

  Кипър

„Чатиста” фолклорен поетичен дуел

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2011 г. (6.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството

Дантела „Лефкаритико” от село Лефкара

Традицията на производство на дантела в село Лефкара, което се намира в югоизточната част на Кипър, датира от около 14 век. Повлияна от местния занаят, бродерията на венецианските придворни, които управлявали страната през 1489 г. и древните гръцки и византийски геометрични модели, е изработена ръчно. Създаването на дантелата, което съчетава изкуство и социална практика, си остава основен поминък на жените в селото. Те изработват забележителни покривки, салфетки и декоративни парчета, докато седят заедно и си говорят из тесните улички на селото или в закритите дворове.

Уникалното усвояване на занаята се предава неформално на младите момичета през годините и чрез точните указания на техните майки или баби за украсяването на лена с памучен конец. Когато жената се научи да изработва дантелата, вече може да използва своето въображение при дизайна на модела като вплита успоредно традицията, съчетана с персоналната идентичност.

Като свидетелство за способността да се оценяват многообразието на различни влияния и да ги включват в собствената им култура, жените, шиещи дантелата са в центъра на ежедневния живот на Лефкара и горд символ на неговата идентичност.

Медия

  Кипър

Дантела „Лефкаритико” от село Лефкара

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2009 г. (4.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството