Гърция

Изкуството на сухия камък – познания и строителни техники

мултинационална кандидатура на

ХърватияКипърГърцияФранцияИталия, Словения

ИспанияШвейцария

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2018 г. (13.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство

Ребетико

Ребетиковите песни съдържат безценни препратки към обичаите и традициите на определен начин на живот, но преди всичко тази практика е жива музикална традиция със силен символичен, идеологически и артистичен характер.

No other instrument is as intertwined with the history of Rebetiko as the bouzouki is
Photograph: Lia Koniari © Greek Ministry of Culture and Sports, 2016

Медия

  Гърция

Ребетико

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2017 г. (12.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследствo

Момоерия /Momoeria/, празнуване на Нова година в осем села от област Козани, Западна Македония, Гърция

От 25 декември до 5-ти януари, танцьори, актьори и музиканти в Козани, Гърция, изнасят представления по селските улици и посещават домоветете, пожелавайки си взаимно просперитет за новата година. Танцьорите Момоерия /Momoeria/ пресъздават ролята на  свещениците от Момос /Momos /, бог на смеха и сатирата или командирите на Александър Велики, които се опитват да убедят природата да не  застрашава поминъка на селяните. Обличат се военни униформи, подобни на античните войни, нахлупват се шлемове и се танцува със сопи в ръка. Всичко това се случва, докато актьори изпълняват пиеса, а музиканти им акомпанират. Разиграва се битка между стареца и дявола, а публиката се включва на страната на стареца под звуците на гайда. Фестивалът кулминира в песни и танци до сутринта на градския площад за просперитет в идната година. Традицията се предава под формата на приемственост от  по-възрастните поколения към  по-младите, а честванията са  част от практиките за опазване на културната идентичност на общността и спомагат за развивитието на  социалната интеграция.

© Kostas Alexandridis, 2014
© Kostas Alexandridis, 2014

Медия

  Гърция

Момоерия /Momoeria/, празнуване на Нова година в осем села от област Козани, Западна Македония, Гърция

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2016 г. (11.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство

Занаят рязане на мрамор на остров Тинос

Изкуството на рязане на мрамор е израз на културната идентичност на остров Тинос. Занаятчиите на рязане на мрамор притежават емпирично познание за състава, структурата и свойствата на всеки вид мрамор и неговото обработване. Мраморните работилници за резба произвеждат широка гама от традиционни мотиви, модели и символи като кипариси, цветя, птици и кораби. Те черпят и увековечават споделена символична система от религиозни, магически и устни предания. Мотиви за сгради, пътни знаци, църкви и гробища гарантират умилостивяване и отклоняват зли влияния, докато тези, гравирани върху ежедневните мраморни съдове подчертават плодородие и благоденствие. Занаятът се предава чрез дългогодишни традиции. Обучаващите се в работилницата чираци започват с черни задачи, като например организиране  работните инструменти на капитана и почистване на работилницата, преди  завършване, за да изучат занаят и рисуване. Всеки майстор наблюдава и е ментор на един или двама чираци, обикновено членове на семейството. След като завършат обучението си и  спечелят титлата на майстор занаятчия, чираците са снабдени с малък набор от инструменти. Днес почти една четвърт са жени, което представлява значителна промяна в традицията на занаятчийството, която доскоро е била само мъжка дейност.

Медия

  Гърция

Занаят рязане на мрамор на остров Тинос

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2015 г. (10.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство

Знания и умения, свързани с култивирането на мастика на остров Хиос

Мастиката се култивира на остров Хиос от ароматна смола мастиха, която се извлича от мастиково дърво. Мастихата представлява вечнозелено дърво с набраздена по-тъмна или по-светла кора, в зависимост от възрастта, което вирее най-добре и единствено в сухата варовикова почва на остров Хиос. Въпреки че дървото се среща и на други места по света, единствено в южната част  на острова то отделя тази специфична смола.

Мастихата, известна с многобройните си свойства и култура, е семеен поминък, който изисква големи грижи през цялата година от мъже и жени от всички възрасти, които участват при равни условия в различните етапи. По-възрастните членове на общността са отговорни за предаването на техниките за разрязване и събиране на мастихата на по-младите поколения. Културата на мастика представлява цялостна социално събитие. Общите практики също са повод за увековечаване на колективната памет през разказване на стари приказки и истории.

Медия

  Гърция

Знания и умения, свързани с култивирането на мастика на остров Хиос

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2014 г. (9.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство

Средиземноморска диета

Средиземноморската диета представлява съвкупност от умения, знания, ритуали, символи и традиции, свързани с прибиране на реколта, риболов, животновъдство, консервиране, преработка, готвене, и по-специално споделяне и консумация на храна. Храненето заедно е в основата на културната идентичност и приемственост на общностите в региона на Средиземноморския басейн. Това е момент на споделяне и общуване, на укрепване и обновяване на семейството, групата или идентичността на общността. Средиземноморската диета подчертава ценности като гостоприемство, сближаване, междукултурен диалог и креативност, както и начин на живот, уважаващ различията.

Средиземноморската диета играе важна роля в културните пространства, фестивали и празненства, обединявайки хора от всички възрасти и социални класи. Включва занаятчийството и производството на традиционни съдове за транспортирането, съхранението и консумацията на храни, включително керамични чинии и чаши. Жените имат важна роля в трансмисията на знанията, свързани със Средиземноморската диета: те опазват техниките, спазвайки сезонните ритми и празненства, и предават ценностите на този елемент на новите поколения. Пазарите също играят ключова роля като места за съхранение и предаване на средиземноморската диета.

Медия

  Гърция

Средиземноморска диета

мултинационална кандидатура на

КипърХърватияИспанияГърцияИталияМарокоПортугалия

Дата на вписване:

Елемент, вписан през 2013 г. (8.COM) в Представителната листа на нематериално културно наследство на човечеството